Kas jauns pludmales futbolā Latvijā?
28 Sep 2020

Ceturtdienas, 24.septembra, pievakarē mājīgajā “Beerhouse No1” krodziņā pulcējās 2020.gada sezonas Latvijas pludmales futbola organizatori (sacensību rīkotāji, izlases treneri, vadošo klubu pārstāvji), lai atskatītos uz aizvadīto sezonu, kā arī apspriestu nākamās sezonas plānus. Neiztika arī bez pievēršanās ilgtermiņa vajadzībām un mērķiem.

Kā galvenos 2020.gada sasniegumus klātesošie uzsvēra Latvijas – Igaunijas līgas izveidi, sacensību augsto organizatorisko līmeni, Jūrmalas kausu dalībnieku skaita pieaugumu, jaunās Latvijas pludmales futbola mājas lapas www.fta.lv/bslatvia izveidi, kā arī pludmales futbola atspoguļojumu presē un citos medijos, ieskaitot spēļu tiešraides.

Savukārt kā lielākie trūkumi jeb mīnusi tika izcelti Igaunijas kolēģu ne vienmēr konsekventā tiesāšana, spēļu sākuma laika nobīdes un maču translācijas no otrā laukuma Pērnavas posmos, kā arī ne līdz galam pārdomātais formāts Jūrmalas kausā. Tāpat mieles atstājusi vīrusa pandēmijas dēļ nenotikušās superkausa spēle un Latvijas kausa izcīņa, kā arī fakts, ka no septiņiem Latvijas – Igaunijas līgas posmiem pieci notika kaimiņvalstī, kamēr Latvijā – tikai divi. Nenoliedzami arī Latvijas Futbola Federācijas atbalsts sacensību organizatoriem un klubiem varētu būt daudz lielāks, jo organizatoriskās un dalības izmaksas Latvijas-Igaunijas pludmales futbola līgā ir ļoti augstas.

Pievēršoties problēmām, kas risināmas ilgākā termiņā, kā galvenā tika minēta masveidības trūkums Latvijas pludmales futbolā – laukumos un apkārt tiem jau vairākus gadus redzamas vienas un tās pašas sejas, jaunu spēlētāju tik pat kā nav. Pludmales futbola infrastruktūras attīstība Rīgā varētu krietni palielināt futbola paveida popularitāti, piemēram – Ķīpsalas pludmales futbola stadiona labiekārtošana, tāpat arī slēgtas halles uzbūve/pārbūve atbilstoši pludmales futbola laukuma izmēriem.

Valstsvienības galvenais treneris Andrejs Baumanis, kā arī jauniešu pludmales futbola turnīra “Busel Cup” “krustēvs” Mihails Busels informēja klātesošos, ka bijušas sarunas ar vairāku futbola skolu vadītājiem, kuri visi kā viens atzinuši, ka ir ieinteresēti veidot pludmales futbola sekcijas savu skolu paspārnē, taču jautājuma tālāka risināšana apstājas pie fakta, ka Latvijā nav iespēju trenēties ziemas apstākļos, t.i. – nav pludmales futbola haļļu, kamēr Igaunijā tādas ir pat divas.

Diskutējot par nākamās sezonas iespējamām pārmaiņām un uzlabojumiem, izkristalizējās sekojošas idejas:

  1. jāatjauno Latvijas kausa izcīņa un/vai jāveido Baltijas kausa izcīņa;
  2. jāmaina Jūrmalas kausa izspēles kārtība, piemēram komandas dalot divās līgās, no kurām vienā nebūtu atļauts startēt Latvijas – Igaunijas līgā pieteiktiem spēlētājiem, kamēr otrā varētu spēlēt visi bez ierobežojumiem, vai arī papildus organizējot Cerību kausu komandām, kam nav spēlētāji, kas piedalās Latvijas – Igaunijas līgā;
  3. Latvijas – Igaunijas līgā nepieciešami spēļu inspektori un/vai institūcija, kas objektīvi izvērtē tiesnešu darbu, nepieciešamības gadījumā kļūdījušos atstādinot no maču tiesāšanas;
  4. Majoru pludmales futbola stadions sacensību laikā aprīkojamas ar ģērbtuvēm, ideāla gadījumā – ar lielo tablo;
  5. operatīvāka spēļu rezultātu atspoguļošana turnīru mājas lapās.

Nobeigumā Latvijas izlases galvenais treneris A.Baumanis informēja klātesošos, ka nākamajā gadā nav plānots piedalīties Pasaules kausa kvalifikācijas turnīros, tā vietā startējot pēc iespējas vairāk Eiropas līgas posmos.

Īpašs paldies “Beerhouse No1” menedžerim Gintam Andrianovam par laipno uzņemšanu.

2020.gada Latvijas-Igaunijas pludmales futbola čempionātu no Latvijas puses un citas Latvijas mēroga pludmales futbola sacensības pēc vienošanās ar Latvijas Futbola federāciju organizēja un apkalpoja Futbola Turnīru asociācija.

2020.gada Latvijas pludmales futbola sacensību atbalstītāji: sporta veikals „Komanda”, „SynotTip”, „Splat”, „Luna Group”, „Everest”, „Beerhouse No1”, „GO bezalkoholiskais”, saldējums „Eskimos”.

Vairāk informācijas meklējiet mājas lapā www.fta.lv/bslatvia, Facebook vietnē www.fb.com/bslatvia, kā arī Instagramā www.instagram.com/beachsoccerlatvia .


Sapulces dalībnieki:

Andrejs Baumanis (izlases galvenais treneris, komandas “BSC LAT” vadītājs un treneris)

Vitolds Masalis (izlases trenera asistents, komandas “BSC LAT” administrators un treneris)

Mihails Busels (komandas “BFS Ropaži” vadītājs un treneris)

Andrejs Bernatovičs (komandas FK “Beitar / Kauguri” vadītājs)

Dmitrijs Burcevs (komandas “PFD” vadītājs, sacensību partneris)

Gints Andrianovs (komandas “Beerhouse No1” vadītājs, sacensību partneris)

Kaspars Lakševics (sacensību organizators)

Anatolijs Hazovs (sacensību organizators)

Jurijs Ivušins (FIFA tiesnesis)

Eduards Borisevičs (FIFA tiesnesis, sacensību organizators)

Zibensziņas
Zibensziņu pagaidām nav
Rezultatīvākie
1.
S. Lepik
20
2.
R. Nõmmiko
19
3.
A. Novozhilov
18
4.
R. Hunt
16
Aktuālais video
Šodienas jubilāri
Šodien jubilāru nav
Dalībnieki
Partneri
Organizatori