Pludmales futbols Latvijā 2020.gadā (sezonas apskats)
02 May 2021

No 2010.gada Latvijas mēroga pludmales futbola sacensības un pasākumi pēc vienošanās ar “Latvijas Futbola federāciju” (LFF, www.lff.lv) notiek biedrību “Football Tournaments Association” (FTA, www.fta.lv) un “Rīgas Futbola federācijas” (RFF, www.riga.lff.lv) pārraudzībā.

2020.gads arī Latvijas pludmales futbolā nebija tipisks - Covid-19 ierobežojumu dēļ sezona sākās vēlāk nekā parasti un bija īsāka, tomēr šī vasara ieies vēsturē ar pavisam jauna futbola turnīra - Latvijas-Igaunijas pludmales futbola līgas – startu un ļoti veiksmīgu norisi, ņemot vērā apstākļus, kā arī ar daudzu Latvijas pludmales futbola attīstībai svarīgu turnīru izspēli. Papildus Latvijas pludmales futbola saime tika iepriecināta ar jauno mājas lapu Latvijas mēroga sacensībām, kurā var redzēt detalizētu informāciju par visām svarīgākajām pludmales futbola aktivitātēm Latvijā: www.fta.lv/bslatvia

- Latvijas-Igaunijas pludmales futbola līgā, kas aizvietoja Latvijas čempionātu, pirmajā sezonā startēja kopskaitā astoņas komandas, trim pārstāvot Latviju: “BSC LAT”, “BFS Ropaži”, FK “Beitar/Kauguri”. Sastādot sīvu konkurenci, astoņu dalībnieku vidū Latvijas klubi ierindojās atbilstoši no ceturtās līdz sestajai pozīcijai. Atbilstoši rezultātiem par Latvijas pludmales futbola čempioniem tika kronēti “BSC LAT” vīri, bet individuālās balvas ieguva:

· labākais vārtu guvējs: Aleksandrs Novožilovs (“BSC LAT”),

· labākais vārtsargs: Aivis Poklikajevs (“BFS Ropaži”),

· simpātiju balva: Igors Labuts (“BFS Ropaži”),

· labākais spēlētājs: Aleksandrs Novožilovs (“BSC LAT”),

· labākais treneris: Andrejs Baumanis (“BSC LAT”),

· par ieguldījumu sporta veida attīstībā: Andrejs Bernatovičs (FK “Beitar / Kauguri”).

Vēlāk, 2021.gada sākumā, attālinātajā LFF Laureātu vakarā Aivis Poklikajevs (“BFS Ropaži”) pirmo reizi savā karjerā tika atzīsts par 2020.gada sezonas Latvijas labāko pludmales futbolistu.

- Jūrmalas kausā, kas tiek uzskatīts par otru spēcīgāko turnīru pludmales futbolā valsts mērogā, šosezon, kad tika izspēlēti trīs posmi un finālturnīrs, 12 komandu konkurencē stiprākā bija“Kreiss”, kasfinālā pārliecinoši ar 6:1 uzvarēja “PFD PO-8”, savukārt mačā par trešo vietu “Beerhouse No1” pietika ar vieniem gūtajiem vārtiem, lai pieveiktu “New Project”. Simboliskajā izlasē tika iekļauti Jevgenijs Poloņņikovs, Vlads Rimkus, Dmitrijs Jakovļevs, Sergejs Travkins (visi “Kreiss”) un Edgars Rubenis (“PFD PO-8”), labākā trenera/menedžera balvu saņēma Aleksandrs Viskubs (“Free”), savukārt pateicības dāvana par palīdzību laukuma sagatavošanā pasniegta Dmitrijam Burcevam (“PFD J-2B”).

-Latvijas pludmales futbola kausa izcīņā sievietēm sestajā sezonā otro reizi pēc kārtas laurus plūca “Strong” FC meitenes, uzvarot finālā “Babītes” SK, savukārt spēlē par trešo vietu “Mix” ar identisku rezultātu pieveica Lucavsalas meitenes. Kā labākās savās komandās tika atzīmētas:

· “Lucavsala”: Sintija Simsone, Laura Vikšere, vārtsargs Ilona Sadovenko,

· “Mix”: Anna Baranovska, Agnese Stolipina, vārtsargs Lana Aleksejeva,

· “Babītes” SK: Līna Kuzmina, Sindija Bondare, vārtsargs Jekaterina Ponamorenko,

· “Strong” FC: Tatjana Lasmane, Sabīna Kadirova, vārtsargs Anastasija Drice.

Savukārt simboliskajā pieciniekā tika iekļautas: Sintija Simsone, (“Lucavsala”), Anna Baranovska (“Mix”), Līna Kuzmina (“Babītes” SK), Tatjana Lasmane (“Strong” FC) un vārtsargs Anastasija Drice (“Strong” FC), kā labākais treneris/menedžeris balvu saņēma Jelena Duluba (“Strong” FC).

Vēlāk, 2020.gada augusta beigās, mūsu čempiones viesojās Pērnavā, kur aizvadīja maču pret Igaunijas stiprāko pludmales futbola klubu “Nõmme Kalju” FC, uzvarot pretinieces 4:3.

-Latvijas pludmales futbola kausa izcīņā veterāniem (35+) otrajā sezonā par labākajiem pirmo reizi tika kronēti “Kreiss” komandas pludmales futbolisti. Nākamās vietas uz pjedestāla ieņēma “Free” un “Baltic XL” vienības,ceturto vietu ieguva “PFD”, bet piekto – “Medical Group Dens”. Par turnīra labāko bombardieri kļuva Maksims Seņs (“Kreiss”), par labāko vārtsargu - Dmitrijs Dikanskis (“Free”), par labāko spēlētāju (MVP) – Sergejs Vasiļjevs, labākā trenera/menedžera balva tika pasniegta Rolandam Bērziņam (“Medical Group Dens”), bet simpātiju balva – Edgaram Rubenim (“PFD”).

- “Busel Cup” pludmales futbola sacensībās jauniešiem (U13) pirmajā sezonāsešu komandu konkurencē uzvaras laurus plūca Jūrmalas Sporta skolas komanda, pārējās vietas uz pjedestāla ieņemot “FA Trakai” (Viļņa) un “SK Kangaroos” (Salaspils). Ceturtie, piektie un sestie palika attiecīgi “FK Jūrnieks”, Rīgas Futbola klubs un “FK Valor” no Ropažiem. Turnīra “krusttēvs” ir viens no pazīstamākajiem Latvijas pludmales futbolistiem Mihails Busels. “Man ir liels prieks atjaunot Jūrmalas kausa pludmales futbola tradīcijas, organizējot jauniešu turnīru. Izdevās uzrunāt komandas no citām valstīm un dažādām pilsētām. Šoreiz spēlēja U-13 vecums, bet esmu pārliecināts, ka tas ir tikai sākums tradicionālām starptautiskajām sacensībām pludmales futbolā jauniešiem dažādās vecuma grupās,” pārdomās dalījās M.Busels.

2020.gada Latvijas pludmales futbola sacensības atbalstīja: sporta veikals „Komanda”, „SynotTip”, „Splat”, „Luna Group”, „Everest”, „Beerhouse No1”, „GO bezalkoholiskais”, saldējums „Eskimos”. 2020.gada Latvijas-Igaunijas pludmales futbola līga, Jūrmalas kauss un vēl daudzi pludmales futbola turnīri jau kārtējo gadu tika realizēti sadarbībā ar Jūrmalas domi.

2020.gads pludmales futbola kontekstā noteikti paliks atmiņā ar īpaši mazu starptautisku pludmales futbola sacensību aktivitāti. Tomēr gada sākumā Latvijas starptautiskās kategorijas (FIFA) tiesneši pludmales futbolā Eduards Borisevičs un Jurijs Ivušins atzīmējās ar veiksmīgu tiesāšanu Klubu Pasaules kausā Maskavā. Kopumā mūsu vadošais pludmales futbola duets "Megasport" arēnā tiesāja desmit spēles laukumā kā galvenie tiesneši. Jāizceļ fakts, ka Jurijs Ivušins vairāk nekā 5 500 līdzjutēju klātbūtnē tiesāja pusfināla spēli starp diviem Krievijas pludmales futbola grandiem – "Spartak" un "Lokomotiv", savukārt Eduards Borisevičs vairāk nekā 7 500 līdzjutēju klātbūtnē apkalpoja fināla maču starp Portugāles grandu "Braga" un jau pieminēto "Spartak".

Visbeidzot 2020.gada Latvijas pludmales futbola sezona paliks atmiņā vēl ar to, ka Nacionālā pludmales futbola izlase Andreja Baumaņa vadībā aizvadīja kopumā divas pārbaudes spēles izbraukumā pret Igauniju, zaudējot pirmajā pamatlaikā 3:7, bet otrajā – “pendelēs” pēc neizšķirta 3:3 pamatlaikā un papildlaikā.

2021.gada vasaras sezonas plāni ir joprojām ambiciozi: ar nepacietību tiek gaidīts otrais izlaidums Latvijas-Igaunijas pludmales futbola līgai, ir pavisam plaša programma citām Latvijas mēroga pludmales futbola sacensībām, arī Latvijas pludmales futbola izlasi šogad gaida nopietni pārbaudījumi starptautiskajos turnīros.

Zibensziņas
Zibensziņu pagaidām nav
Rezultatīvākie
1.
S. Lepik
20
2.
R. Nõmmiko
19
3.
A. Novozhilov
18
4.
R. Hunt
16
Aktuālais video
Šodienas jubilāri
Andrejs Trocs
Rīgas Futbola klubs
16
Nerijus Genupskis
Klaipeda-Giruliai
43
Dalībnieki
Partneri
Organizatori